Az edző, tanítvány viszony és viselkedés alapjai és fontossága az ellenkező nemek tekintetében. Vagy most már az azonos nemek tekintetében is!

Ez megint egy nagyon érzékeny téma. Edzőnek lenni (A valódi edzőkről beszélek) nem annyit jelent, hogy elvégzed a tanfolyamot kifizeted a teremnek a leadót és dolgozol. Edzőnek lenni azt jelenti, hogy te már elértél valamit a sportban, szeretnél segíteni az embereknek és emellett bírtokában vagy azoknak a pszichológiai, pedagógiai és sporttudomány képességeknek amik ezek a szakmának kellenek.

Szóval ez egy nagyon összetett szakma, kicsit oktatás, kicsit példamutatás.
Ebben a szakmában sikeresnek lenni még mindig elit dolognak minősül. Ahogyan egyre nagyobb figyelmet kap az egészsége, egyre nagyobb szükség lesz a megfelelő szakemberekre. Ezért úgy gondolom a szakmai etika megkívánja, hogy az embernek mindenféleképpen legyen ezzel kapcsolatban egy viselkedéskultúrája egy amolyan becsületkódexe.

A Probléma alapja

Ez a munka intimitással jár, testi és lelki kapcsolódással pláne ha az ember akár több éven keresztül is együtt dolgozik egy-egy ügyfelével. Talán a legnagyobb gond ami miatt ez a poszt is megszületett az az, hogy ezt sehol nem mondja el senki. Illetve halványan még rémlik ahogyan a Nánási Balázs bácsi higgadtan magyarázza, hogy mindig szólni kell a valakihez hozzáérük, hogy most meg fogom fogni a ….
De itt nem feltétlenül erre gondolok! Hanem, hogy hogyan kezeljük azt a problémát mikor úgy érezzük, hogy egyik fél többet akar ebből. Esetleg mi van akkor ha mind a két fél többet szeretne.

A leggyakrabban előforduló eset amikor egy edző tetszik a kliensnek.
Igazából ezzel nincs baj ameddig ez a dolog egészséges, valljuk meg őszintén edzőt szimpátia alapján választunk. Ezzel nincs is semmi baj és az edző felelőssége, hogy ez egy bizonyos határon ne menjen túl.

Ha mégis megtörténik

Ha mégis megtörténik az a fontos, hogy ne tartson sokáig
Vicceltem Amennyiben ilyen eset történik az edzőnek nem szabad megfeledkezni személyes felelősségéről! Az ügyfelek, gyakran túlbecsülik az edzőt minden téren. Ez szerintem természetes és nem is gond szerintem a gond ott van, hogy ezzel arányosan megnő az edző felelőssége.

Ez a szakma valahol pedagógia, mint pedagógus pedig nem engedheti meg az ember magának, hogy érzelmileg túl közel kerüljön vagy kihasználjon bizonyos helyzeteket ( Ez még úgy a Shawn ügy margójára)

De mi van ha mindketten?

Mi lenne ? semmi felnőtt emberek vagytok! De egy edző egy példakép és ezzel nem élhet vissza senki SOHA. Nem teszünk ajánlatokat vagy sütünk el kétértelmű poénokat ( igen szoktam )

Összegezve

Ha edző vagy kell, hogy legyen valami “becsületkódexed”.
Akkor is ha emiatt pénztől és vendégektől esel el!
Az edzők lefontosabb tulajdonsága a felelősségtudat és a felelősségvállalás.